God jul
Efter jobbet imorgon åker vi til syster och blir där fram tills söndag, mysigt! Sen framemot all god julmat nu också, första gången jag gör det :)
God jul alla ♥

Julkänslan
Info om Lchf från www.kostdoktorn.se
LCHF står för Low Carb, High Fat. Eller lite kolhydrater med en högre andel fett. Låter LCHF för krångligt? Det är ok – du kan också kalla det för njutmetoden. Man kan nämligen äta sig mätt på god mat och ändå gå ner i vikt.
Det har varit mycket debatt senaste åren, men lågkolhydratkost är numera godkänt av Socialstyrelsen för behandling av övervikt eller diabetes typ 2. Allt fler vetenskapliga studier visar bäst effekt av LCHF för vikt- och blodsockerkontroll. Antalet positiva läkare och professorer ökar stadigt.
Gör så här
- Ät gärna: kött, fisk, ägg, ovanjordsgrönsaker och naturligt fett (som smör).
- Undvik helst: socker och stärkelserik mat (som bröd, pasta, ris, potatis).
Ät när du är hungrig tills du är lagom mätt. Så enkelt är det. Du behöver alltså inte räkna kalorier eller väga maten. Och glöm alla industriframställda lightprodukter, nyckelhålsmärkningar och liknande.
Det finns goda vetenskapliga skäl att LCHF fungerar. När du undviker socker och stärkelserik mat stabiliseras ditt blodsocker och det fettlagrande hormonet insulin sjunker. Då ökar din fettförbränning och du blir mättare.
Kostråd
Ät gärna
- Kött: Valfri sort. Nöt, gris, vilt, kyckling. Fettranden är nyttig liksom skinnet på kycklingen. Välj gärna ekologiskt och gräsbetat om du kan.
- Fisk och skaldjur: Alla sorter. Gärna feta fiskar som lax, makrill eller strömming. Undvik panering.
- Ägg: I alla former. Kokt, stekt, omelett. Gärna ekologiska.
- Naturligt fett, feta såser: Använd gärna smör och grädde i matlagningen så blir det godare och du blir mättare. Bearnaisesås, hollandaisesås, läs på förpackningarna eller gör själv. Kokosfett, olivolja och rapsolja är också bra alternativ.
- Ovanjordsgrönsaker: Alla sorters kål, till exempel blomkål, broccoli, vitkål, brysselkål. Sparris, squash, aubergine, oliver, spenat, svamp, gurka, grönsallad, avokado, lök, paprika, tomat med mera.
- Mejeriprodukter: Välj alltid det fetaste alternativet. Riktigt smör och Bregott, grädde (40 %), crème fraiche, feta ostar. Fet grekisk/ turkisk yoghurt. Var försiktig med vanlig mjölk och fil, de innehåller mycket mjölksocker. Undvik smaksatta, sockrade och lättvarianter.
- Nötter: Bra som tv-godis (helst i måttliga mängder).
- Bär: Okej i måttliga mängder, om du inte är superstrikt/-känslig. Goda med vispad grädde.
Högst 5 g kolhydrater per 100 g födoämne är ett enkelt nybörjartips
Undvik helst
- Socker: Värst av allt. Läsk, godis, juice, sportdrycker, choklad, kakor, bullar, kaffebröd, glass, frukostflingor. Även sötningsmedel undviks helst.
- Stärkelse: Bröd, pasta, ris, potatis, pommes frites, chips, gröt, müsli och så vidare. »Fullkornsprodukter« är bara mindre dåliga. Måttliga mängder rotfrukter kan vara okej om du inte är alltför noga med kolhydraterna.
- Margarin: Industriell smörimitation med onaturligt hög omega-6-halt. Har inga hälsofördelar, smakar dåligt. Statistiskt kopplat till astma, allergier och andra inflammatoriska sjukdomar.
- Öl: Flytande bröd. Full av maltsocker tyvärr.
- Frukt: Mycket socker. Ät undantagsvis som naturligt godis.
Unna dig vid fest
Du bestämmer när det är fest. Viktnedgången kan bromsas en aning.
- Alkohol: Torrt vin (vanligt rödvin eller torrt vitt), whisky, konjak, vodka, drinkar utan socker.
- Mörk choklad: Minst 70 % kakao, helst bara lite.
Drick till vardags
- Vatten: Smaksatt eller kolsyrat om du behöver.
- Kaffe: Gärna med vispgrädde i, testa!
- Te: Svart, grönt, vitt …
Sockermissbrukare
Dock är det så nu att julen förstör väldigt mycket av det jag byggt upp. Jag har tillåtit mig själv att äta mer socker och kolhydrater och då är det direkt kört. Jag gillar att baka och har nu till julen bakat julgodis och då blir det att jag äter under tiden jag bakar och efter och mest hela tiden. Hade från början en plan att tillåta mig att äta vad jag ville under julafton, men det funkade inte riktigt. Nu är det som det är och jag låter denna vecka vara som den är och sen tar jag nya tag till bättre och sundare levende på måndag. Men, det finns ett men och det är att jag fastnar i sockersuget och får riktig abstinens efter socker. Under tiden jag äter socker mår jag riktigt dåligt och jag förstår inte att jag kan bibehålla den känslan till sen. Nä, jag blir super sugen igen även fast jag mått dåligt av att äta socker och då lurar suget hjärnan och jag hittar på hur många olika anledningar eller ursäkter till att få äta socker. Redan nu är jag så less på den dåliga känslan i kroppen som jag får av allt socker så jag tror inte att det blir något problem på måndag, lite tufft kanske. Men jag vet att det är tillfälligt och jag kommer komma över sockersuget. Men känns skönt att skriva här för då peppar jag mig själv mer och kan gå tillbaka och läsa.
Nog om det nu, men jag kommer nog fortsätta skriva om mina kostresor som jag gör och framförallt om LCHF. Älskar LCHF, har aldrig mått så bra ♥
LCHF burgare (inget bröd, bröd =kolhydrater)
Laxburgare med räkröra och sallad
(Bilder från google)
Lite go musik
Många minnen till denna låten och känslorna är blandade.. Men jag gillar den fortfarande väldigt mycket idag ♥ Idag när jag lyssnade på den blev jag väldigt glad i alla fall och känner att jag fick lite energi till livet, är bra härligt! Tentan gjort och klarade det praktiska också, lycklig tjej! Nu är det jullov!!
Snart jullov
Sen är det sista veckan innan julafton, mysigt! Mycket att fixa med i veckan, men det mesta blir bara roligt och jag gillar att pyssla.. Bara man slipper stressa så mycket, men tror jag har en bra plan när det gäller det mesta.
Den stora frågan är julklapp till kalle, vill få till något bra fast inte dyrt.. Vad är det?
Nu sista läsningen innan tentan imorgon, passa på nu innan ögonen går ihop.

Jag måste bara..

(google)
Kommande vecka
- Dans examination
- Reclaim the game
- Bolltenta
- Lucia examination
- Hemtenta
Nu ska jag planera ihop veckan i kalendern och sen plocka lite inför imorgon. Träna lite lucia sånger också :)
tredje advent
Jag och Kalle har precis avnjutit adventsfrukost här och Kalle är mycket nöjd med rörosten som vi kokade ihop igår. Var lite krångligare än jag trodde, men den blev bra ändå enligt Kalle och jag får lita på honom. På något vis så är det ganska mysigt när det står och kokar länge på spisen och det doftar gott. Sedan lyckades jag riktigt bra med lussebullarna som jag bakade tidigare i veckan. Kalle gillar den riktigt mycket och det är bra för jag chansade och bakade inte vanliga lussekatter utan lussebullar med mandelmassa och grejor:) Bra blev den i alla fall. Nu lite bilder från telefonen den senaste tiden.
Sen blir det en dusch och iväg till Skidbytarboden för några timmars jobb, blir skoj ♥
♥
Rörost - recept

(Bild från google)
Ingredienser
2 liter mjölk med hög %, gärna direkt från bondens ko
0,5 msk ostlöpe
2 msk sirap
4 msk vetemjöl
1 ägg
Gör så här:
1. Värm mjölken så att den blir ljummen.
2. Tillsätt ostlöpen, rör om försiktigt och låt blandningen stå några minuter, så det blir en jämn ostmassa.
3. Rör försiktigt i ostmassan så att den delar sig.
4. Tillsätt sirap och låt massan koka på svag värme i 2 timmar utan lock.
5. Vispa ihop mjöl och ägg och blanda den med ostmassan.
6. Låt den bli varm igen.
7. Häll upp osten och låt den kallna.
8. Man äter den kall på smörgåsbord eller ljummen med grädde, eller mjölk och kanel eller sylt som efterrätt till större helger, Jul, påsk, Pingst och Midsommar. I Ljusdal ex.v. blandar man risgryn i osten, där kallas den Pank. Det finns nog lika många ostnamn som det finns län.
mer jul
Julen firas i år hos syster med familj och det ska bli väldigt mysigt. Jag ska stå för bakandet av julgodis då jag är "allergisk" mot chokladköpsskit..
Är lite osäker på vad jag ska baka, vill göra så mycket. Får fundera lite, men tänkte dela med mig av det jag är sugen på att baka.
Glöggbollar

Citrus- och saffranspraliner

Mozartkulor

Wienernougat

Och såklart chokladkolan, den är ett måste! Sen får jag fundera lite på vad jag ska hitta på :)
skidåkning

Ju mer jag jobbar på skidbytarboden så längtar jag så mycket efter att åka skidor! Förr när jag tävlade så hade jag helt andra möjligheter att åka när det gäller kostnader. Nu har vi inga pengar över som student och dyrt boende. Så skidresor får vänta, men som jag längtar! Jag älskar ju att stå på ett par skidor! Jag är så sugen också att ta en del av mina skidor till skidbytarboden och köpa ett par riktigt schyssta friåkningskidor ♥ Snart!
before
chokladkola
Mjuk kola
(www.sotasaker.com)
Ingredienser
ca 60 st
50 g smör
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g mörk choklad
Gör så här
Smält smöret i en tjockbottnad gryta. Tillsätt grädde, socker och sirap. Koka utan lock, rör om då och då. Kolan är klar när termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara seg till hård. Koktid ca 20 min i en vid gryta eller ca 30 min i en gryta med mindre botten. Ta grytan från värmen. Hacka chokladen och rör ner den i smeten. Rör tills den har smält. Häll upp smeten i en form klädd med smörpapper ca 20 x 20 cm. Låt den kallna och skär i bitar. Förvara kallt.