Rörost - recept

Kalles favorit :)


(Bild från google)

Ingredienser

2 liter mjölk med hög %, gärna direkt från bondens ko
0,5 msk ostlöpe
2 msk sirap
4 msk vetemjöl
1 ägg

Gör så här:

1. Värm mjölken så att den blir ljummen.
2. Tillsätt ostlöpen, rör om försiktigt och låt blandningen stå några minuter, så det blir en jämn ostmassa.
3. Rör försiktigt i ostmassan så att den delar sig.
4. Tillsätt sirap och låt massan koka på svag värme i 2 timmar utan lock.
5. Vispa ihop mjöl och ägg och blanda den med ostmassan.
6. Låt den bli varm igen.
7. Häll upp osten och låt den kallna.

8. Man äter den kall på smörgåsbord eller ljummen med grädde, eller mjölk och kanel eller sylt som efterrätt till större helger, Jul, påsk, Pingst och Midsommar. I Ljusdal ex.v. blandar man risgryn i osten, där kallas den Pank. Det finns nog lika många ostnamn som det finns län.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0